Fysiotherapie wordt vaak verward met massage. Fysiotherapie wordt steeds populairder, maar velen weten nog steeds niet goed wat deze therapie inhoudt. Het wordt vooral vaak verward met massage. Het grootste verschil is dat, terwijl massage vooral de symptomen aanpakt, het doel van fysiotherapie is om óók de oorzaak aan te pakken. Dit is de enige manier om verbetering op lange termijn te bereiken. Een fysiotherapeutische behandeling kan dus zeker worden aangevuld met massage, maar het gaat veel verder. In de ‘gereedschapskist’ van fysiotherapeuten zitten veel verschillende technieken en trainingsvarianten. Zo kunnen deze professional elke patiënt specifiek behandelen. Maar er ook voor zorgen dat de patiënt flexibel blijft. Ze spelen daarnaast in op alles wat zich tijdens de behandeling aandient.

In het algemeen is fysiotherapie een van de vele therapeutische disciplines die tot doel hebben de patiënt in staat te stellen zijn of haar gewone dagelijkse leven weer op te pakken.

Trend naar actieve therapie

Lange tijd konden fysiotherapeuten niet terugvallen op bewezen kennis. De therapie genoot dan ook geen al te beste reputatie. De laatste jaren is dit aanzienlijk veranderd. Nieuwe wetenschappelijke bevindingen tonen aan dat fysiotherapie in vele opzichten doeltreffend is. Dit geldt met name voor actieve therapie. Dit betekent onder meer oefeningen om te versterken, te rekken of het uithoudingsvermogen te verbeteren. Studies tonen aan dat actieve therapie een langdurig effect kan hebben op rugpijn, bijvoorbeeld. Deze nieuwe kennis is de reden waarom de fysiotherapie steeds meer afstapt van passieve therapie.

Bewegingsbeperkingen daarentegen worden steeds meer verbeterd door mobilisatie, een passieve vorm van therapie. Baden, wraps, fango (minerale modder van vulkanische oorsprong die op de huid wordt aangebracht) of massage hebben de neiging op de achtergrond te raken.

Therapie, maar ook preventie of verlichting

Fysiotherapie is op vele gebieden te vinden, met verschillende overkoepelende en soms interdisciplinaire doelstellingen:

  • Bij revalidatie wordt geprobeerd de patiënt zo pijnvrij mogelijk en met volledige functionaliteit terug te krijgen in het dagelijks leven, werk en sport.
  • Een goed voorbeeld dat kan worden gebruikt om preventie te beschrijven is rugpijn. Nadat de patiënt zijn pijn met behulp van fysiotherapie heeft kunnen verminderen, wordt geprobeerd deze toestand op langere termijn te stabiliseren. En een nieuwe episode van pijn te voorkomen. Medische trainingstherapie (MTT) wordt vaak voorgeschreven voor deze preventieve maatregel. De patiënt traint met een programma dat is afgestemd op zijn of haar behoeften.
  • Fysiotherapie is echter ook actief in palliatieve situaties. Dat wil zeggen, bij ziekten die niet meer te genezen zijn, zoals kanker. Het hoofddoel hier is pijnbestrijding.