Wil je graag een aantal kilo’s afvallen, maar lukt het steeds niet? Lees dan in dit artikel tips om succesvol af te vallen.

Stel een SMART doel

Zorg dat je een SMART doel stelt om de kans te vergroten dat je je doel behaald. Dit houdt in dat je doel Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden is.  Een groot doel splits je op in kleine subdoelen. Als het erg lang duurt voordat je een doel behaald, kan je namelijk gedemotiveerd raken. Je kunt een doel van 15 kg afvallen bijvoorbeeld opsplitsen in 3 subdoelen, elk van 5 kg. Een SMART doel is bijvoorbeeld: Ik wil in 2 maanden 5 kg afvallen. Vervolgens maak je een plan hoe je dit doel gaat behalen. Hoe duidelijker je dit plan maakt, hoe groter de kans dat je je doel behaald.

Soort dieet

Op het internet vind je heel veel soorten diëten, die je kunt volgen. In principe kan je met elk soort dieet afvallen. Echter vallen de meeste mensen na het dieet weer terug in het oude voedingspatroon, waardoor ze weer aankomen. De meeste diëten zijn namelijk gericht op de korte termijn. Je volgt een bepaald schema en leert niet hoe je gezonde keuzes kunt maken. Je valt af als je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. Echter om gezond af te vallen moet je gevarieerd te eten. Bij veel diëten worden bepaalde productkeuzes weggelaten, wat kan leiden tot een tekort aan voedingsstoffen. Je kunt beter stap voor stap toewerken naar een nieuw voedingspatroon, waarbij je gevarieerd eet. Je kunt bijvoorbeeld minder calorieën binnenkrijgen, door minder tussendoortjes te eten, minder koolhydraten (zoals granen en brood) en minder vetten te gebruiken.

Beweeg voldoende

Met alleen bewegen duurt het lang voordat je afvalt. Dit komt, doordat het een stuk makkelijker is om minder energie binnen te krijgen dan meer energie te verbruiken. Toch is het ook erg waardevol om meer te bewegen als je wilt afvallen. Hierdoor kan je namelijk sneller afvallen en het kan je motiveren om gezond te blijven eten. Als je net flink heb gesport hebben veel mensen minder de neiging om iets ongezonds te gaan eten. Tenslotte is het ook goed voor je gezondheid, omdat je hiermee onder andere je conditie verbeterd. Qua beweging is het belangrijk om te kiezen voor een beweging of sport die je leuk vindt. Zo kun je het makkelijker volhouden. Met cardio apparaten werk je voornamelijk aan je conditie. Als je ook spiermassa wilt opbouwen kan je beter kiezen voor fitness apparaten krachttraining. Een groot voordeel van het opbouwen van spiermassa is dat hierdoor je energieverbruik in rust ook omhoog gaat. Zo verbrand je niet alleen tijdens het sporten calorieën, maar ook na het sporten.

Daarnaast helpt het om een buddy te hebben als je wilt afvallen. Zo kunnen jullie elkaar motiveren om gezond te blijven eten.