Manuele therapie en fysiotherapie zijn twee veelvoorkomende behandelmethoden voor verschillende klachten aan het bewegingsapparaat. Hoewel ze beide gericht zijn op het verlichten van pijn en het verbeteren van de mobiliteit, zijn er toch enkele belangrijke verschillen tussen deze twee therapieën. In deze blog zullen we bespreken wat manuele therapie precies inhoudt en hoe het verschilt van fysiotherapie.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een vorm van fysiotherapie die zich richt op het behandelen van klachten aan de gewrichten, spieren en zenuwen. Het woord ‘manueel’ betekent ‘met de hand’, wat aangeeft dat deze therapie voornamelijk bestaat uit handmatige technieken. Een manueel therapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van gewrichten en kan door middel van manipulaties en mobilisaties de beweeglijkheid van gewrichten verbeteren en pijn verminderen.

Verschillen met fysiotherapie

Hoewel manuele therapie en fysiotherapie beide gericht zijn op het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat, zijn er toch enkele belangrijke verschillen tussen deze twee behandelmethoden. Zo richt fysiotherapie zich op het behandelen van klachten aan het hele lichaam, terwijl manuele therapie zich specifiek richt op gewrichten, spieren en zenuwen. Daarnaast maakt manuele therapie voornamelijk gebruik van handmatige technieken, terwijl fysiotherapie ook gebruik kan maken van oefeningen, massage en apparatuur zoals shockwave maastricht.

Een ander belangrijk verschil is dat manuele therapie vaak wordt ingezet bij klachten die al langere tijd aanwezig zijn en waarbij andere behandelingen niet hebben geholpen. Een manueel therapeut kan door middel van specifieke technieken de oorzaak van de klachten aanpakken en zo de pijn verminderen. Fysiotherapie daarentegen wordt vaak ingezet als onderdeel van een revalidatieproces na een blessure of operatie, maar kan ook preventief worden ingezet om klachten te voorkomen.

Welke therapie is geschikt voor jou?

Of manuele therapie of fysiotherapie geschikt is voor jou, hangt af van de aard en ernst van je klachten. Bij acute klachten zoals een verstuikte enkel of spierscheur, kan fysiotherapie helpen bij het herstel. Bij chronische klachten zoals rugpijn of nekklachten, kan manuele therapie vaak een effectievere behandelmethode zijn. Het is altijd aan te raden om eerst een afspraak te maken bij een fysio maastricht of manueel therapeut om te bespreken welke therapie het meest geschikt is voor jouw specifieke klachten.

Al met al zijn manuele therapie en fysiotherapie beide waardevolle behandelmethoden voor klachten aan het bewegingsapparaat. Het is belangrijk om te weten dat ze elkaar niet uitsluiten, maar juist goed samen kunnen werken om jouw klachten te verminderen en je mobiliteit te verbeteren. Dus of je nu last hebt van acute of chronische klachten, er is altijd een passende behandeling voor jouw specifieke situatie.